TabuNg derMa Anak YatiM

Jemput Baca! :)

Saturday, January 8, 2011

KetUmBit seRtA MitosnyA

hyppe!!!
entry ni kome mesti baca..!
ehehhhe....

okay!!
aku ketumbit...!
malu ar...
dah lah start klas sume dah...
dengan mata yang ketumbit..
sume tegur aku...
aishh!!!

mula2 orang x perasan..
tapi sekarang makin membersar pulak..
ada jugak suara2 yang cakap nanti semakin besar..
dan perlu dibedah???
Ya Allah...
aku TAKNAK!!!!

untuk nyedapkan diri..
aku buat x tahu jer...
tapi dalam hati risau..
pasal dah seminggu tapi still x sihat2 lagi..
makin lama semakin membengkak...
nak snap2 picture pon dah xde mood...
hik3....

so, hari ni aku carilah info pasal penyakit nih...
cari2 dekat Prof Google...
jumpe pon!!!!

petikan dari Utusan Online...

ketumbit selalu dikaitkan dengan "oh,intai siapa 2??"
kih3.....
dengan ketawa sumbang mereka bertanyakan soalan tersebut pada aku...
nak je jawab, "aku intai kau lah....
tapi dah kantoi pulak..."
huhuuhh...

PUNCA
sebenarnya ketumbit tak ada kaitan langsung dengan apa yang kome2 dengar selama ni..
huhu..
sebenarnya ketumbit ni sebab radang pada kelopak mata disebabkan jankitan kuman...
bakteria mebiak di akar bulu mata...
ha...so, aku dah terkena kuman tu lah ni...
ish3...
ni mesti kes pencemaran udara punya pasal...
huhuhu...

masalah ketumbit ni ada 2 JENIS...
1. jangkitan kuman
2. penyumbatan pada kelenjar yang menghasilkan minyak untuk menentukan bulu mata kalis air (kalazion).


ketumbit TIDAK BERBAHAYA...
cuma rasa sakit jer...
kesan lain..
-mata berair
-mata rasa gatal bila kene habuk
-mata sensitif pada cahaya
-kelopak mata jadi merah dan bengkak

TEMPOH SIHAT
biasanya ketumbit ambil masa 3 hari sebelum pecah dan kering...
erk!!!
aku dah seminggu!!!

eh, jap2!!
tak baca habis...
tapi kebanyakan kes ambil masa seminggu untuk sembuh...
ohoh!!!!
kira aku ni majoriti lah...
pasal seminggu baru nak pecah ni...
kuar nanah dah td..
cuak sikit jer..
hehe..

RAWATAN
kalau dah masuk 2MINGGU still TAK SEMBUH2...
jumpa doktor...
kemungkinan anda akan diBEDAH kecil...
tak sakit pon kata Dr tu...huk3

tiba2 teringat kata2 kawan ku...
"kalau makin besar, nanti kena bedah.."
( baca dengan nada menyeramkan )

oh, rupa2nya...
ketumbit boleh dielakkan semakin teruk dengan cara MENUAM KAIN pada mata...
dengan menggunakan AIR SUAM...

oh, baru tahu...!
okay!!!
masak air sekarang jugak!!!

MITOS LAGI...
kawan aku cakap..
"ketumbit yer?? ups!!! x boleh tegur..nanti berjangkit.."
aku pon jawab... 
"yeke???"

dan hari ni terjawab...
KETUMBIT TIDAK AKAN BERJANGKIT PADA ORANG LAIN!!!
hehehhee...
besar punyer...


ni bukan mata aku!!!
mata aku lebih cumel dan sweet2 gitu..
hahahha!!!

p/s : dulu arwah ayah selalu ubatkan mata anak2 dia...
petuanya
-dekatkan jari telunjuk dan jari hantu dengan mulut...
-selawat pada Nabi...
-tiupkan 3 kali pada jari tersebut...
-kemudian sapu pada kedua2 mata..
bukan pada mata yang ketumbit sahaja!!
sebab nak elakkan mata sebelah kena jugak...

-kemudian langkah yang sama diulang sampai 3 kali...
-yang pertama, tiup 3 kali..
-yang kedua tiup 2 kali..
-dan yang terakhir tiup sekali...

InsyaAllah sembuh arwah ayah cakap..
yang penting...
YAKIN PADA ALLAH...

aku lupa nak buat awal2 kene dulu...
sedih pulak teringar arwah...


5 comments:

Gayahspears said...

Gayah pernah kena.. sakit kot... malu pulak nk kua umah..huhu

Naz said...

tips yang bagus =)
sy bace2 trus try.ehehe

NadiRah said...

kak gayah : besar sgt ke??huhu

Naz: ketumbit jugak ek??huhu
insyaAllah sembuh.. =)

armouris said...

lagi info tentang ketumbit di SIHAT SELALU - Radang Punca Ketumbit

NadiRah said...

nice info...thnks armouris... =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...