TabuNg derMa Anak YatiM

Jemput Baca! :)

Monday, January 31, 2011

eNtrY JaKuN : teRmiNaL beRsEpaDu SeLatAn..diLayAn seperti VIP!!!




hallu...!!!
alhamdulillah...
selamat sampai rumah..
kelmarin on the way pulang ke rumah..
dari UTM skudai...

aku naik bus maraliner..
so, bus ni memang turun dekat TBS..
bukan di Bukit Jalil lagi..

sesampai je aku ke TBS..
teruja nak rasa perkhidmatan ala2 Airport..
walaupon tak pernah fly pon..
hehehe...

sampai2 jer..
dalam hati...
woaahh!!!!
besarnya TBS nih!!!
nak snap2 gambar...
tapi, cover2 dulu..
nampak sangat JAKUN aku..
hahaha!!

kat sini jalan sume one way..
jadi..
bus pon perlu tawaf 1 terminal..
baru sampai ke tempat turunkan penumpang..

yang bestnyer..
turun2 jer terus berbumbung..
tak macam b.jalil dulu..
kalau hujan..
basah kuyup lah kome2..

aku dan penumpang lain pon turun..
turun2 jer..
terus ada 'pelayan'..
wahh!!!
aku pon senyum je kat kakitangan TBS tu..

wahh!!! direct tros ada esklator...
sonok3!!!
penat2 dari JB..
sampai2 dapat pulak tangga auto naik..
hehee...

nak tangkap gambar..
tapi sabar dulu...
jangan nampak sangat JAKUN!!!
hahaha...

lepas naik esklator tadi..
terus dapat kawasan berhawa dingin...
masuk2..

BALAI KETIBAAN
adeh!!!!
memang style Airport dow!!!
banyak lah orang2 dok tunggu family masing2..

aku???
ala..
abg aku tak sampai lagi..
baru bajet ala2 cik Nadirah baru balik dari Overseas..
konon2 belajar kat luar negara..
dan ada family2 datang menunggu..
hak3!!!

ni dia balai ketibaan....


ni tangkap after masuk..
patutnya tangkap dari pintu masuk balai ketibaan..
baru ala2 'jejak kaki ke Malaysia'
hehe...


then, tercarik2..
mana kaunter nak beli tiket nih..
nak beli tiket balik JB terus..


ha!!!
jumpa pon!!




mula2 pelik!!!
apasal sumer kaunter same??
yang mana satu maraliner??
mana transnasional..
mana yang lain2??
tak ada tulis pon..


ushar2..
aku pon ushar jejaka kacak beruniform..
"bang, tumpang tanya...
nak beli tiket kat mana??"
cik abg tu pon jawab...
"kat sini lah.."


aku tanya lagi...
"apasal sumer sama??
cane nak pilih bus??"
dia membalas balik..
amboi!!!
"yer...kat kaunter mana2 pon boleh beli tiker bus mana2..."


wahh!!!
baiknya abg kacak tu..
kalau ko tak kacak pon aku cakap ko baik...
bukan memuji disebabkan paras rupa..
hehehe..


aku pon beratur...
fuiyoo!!!!






cam nak beli tiket wayang!!!
eh, lagi hebat!!
sebab touchscreen..
orang tak pernah ada iphone kan..
tu teruja men sentuh2 skrin..
wekekekeke...


tapi!!!!
aku rasa cam susah sket la part nak beli tiket nih..
nak tau tak pe yang susahnya??
tunggu entry seterusnya yer...
hehe..
pasal malam ni aku nak cite pasal kawasan TBS je dulu...


after beli tiket..
aku pon berjalan2 lah..
memang macam ayam masuk kandang kuda...
hahaha!!!


pasal sebelum ni duduk 'reban' jer..
kecik..
ni tibe2 dapat 'kandang'..
amekaw!!!


tiba2 rasa nak terkucil..
hak3!!!
okay!!!
lokasi seterusnya..
jamban!!!
hahahha...




cumelnya warna pintu jamban!!
hak3..
ha?? gambar dalam jamban tak ade..
tak kan aku membuang pon kome nak tengok!!
hahaha...


okay2!!!
nak repair tudung pulak..
kawasan tukar pampers bayi..
hahahha!!!




tu lah cik NaNad..
kecik jer orangnye..
hehehe...


sory, muka siyes jer...
huhu...


nak bela tudung je sebenarnya..
saja lepak kawasan lebih selesa..
tak ada orang..
boleh lah snap2 gambar..
kih3...


gambar kat ladies jer yer..
kat gents tak ambik..
bukan pe..
takut jejaka2 dalam toilet tu nanti menjerit ketakutan..
pasal aku snap picture dorang pulak kan..
hahahha!!!


seterusnya...
klik2 gambar... 
lagi...
dan lagi.......




yang berbaju putih tu lah abg kacak..
hak3
rajin menjawab segala persoalan aku dan org2 lain..


ups!!!
sorry..
tak nampak muka..
hahah!!




yang tv kaler biru tu nak tau apa???
ha..
tu lah jadual nak beli tiket..
erk..
paham tak??
ala..
tu jadual kalau nak beli tiket bus..
tengok, ada nama syarikat, tarikh dan jadual perjalanan..
senang lah nak pilih mana..
nanti kat kaunter tiket tak yah tanya2 lagi..
contoh: "cik, bus maraliner, turun JB jam berapa ada??"


ha!! dengan skrin biru tu..
kome leh tgk kat situ jadual perjalanan sume..
untuk satu minggu..
hehe..




ha!! yang tu pulak..
masa berlepas dan ketibaan..
warghh!!!
excited wooh....




snap siling..
hahaha!!
cun kan3??
nak letak kat umah sebijik..
huhu



kenapa pulak lah kete myvi ni park kat sini pulak kan..
ish3...


nak tau???
sebab ni....



ha...kire cam lucky draw lah..
simpan ticket, dan menang MYVI..
cane nak masuk tu, aku pon tak bape paham..
hehe...


eh, tah2 nama aku naik nanti..
hehe...




panduan!!!
bagi setiap level..




nih lah e-locker..
tempat simpan barang..
nampak cam biasa jer..
tapi sebenarnya...




tengok!!!
layan diri..
nak simpan barang, dihujung jari jer..


tapi aku still tak paham..
then, lalu lah kaki&tangan TBS..
aku pon saje nak bagi dorang banyak keje..
aku pon tanya..


"cik, macam mana nak guna e-locker ni??"


dia pon bagitau..
klik2 jer mesin tu..
nanti kuar resit..


then aku tanya lagi..
"resit tu nanti g kaunter depan dan dapat kunci locker??"


then dia pon jawab balik..
tak lah..
"dia terbukak automatik..."


fuiyoo!!!!
canggehnye kak oi!!!




locker kecik rm3..
yang besar rm 5 yer...


jalan2 lagi..
snap gmbar ni pulak..




pemandangan dari dalam TBS...




tu nak ke stesen LRT, Komuter, bus & taxi..


jalan2 level 4 pulak..
kedai makan!!!
tak banyak lagi bukak..
ni jer...






kenny rogers ni pon baru jer bukak...




nampak tak??
starbucks comingsoon..
huhu..




yang tu pulak..
wendys coming soon..
hahahha!!!


jalan2 lagi...
jumpe pon food court..




cantik...
bersih...
hehe..




ha!!!
yang ni pulak..
menunjukkan time2 bus 'mendarat' dan bakal 'terbang'..
hehehe...


bagus2..
leh ingatkan para penumpang..
banyak skrin macam ni kat sume level..


okay2..
dah2..
nak turuh level 3 balik..
tunggu my abg..






wahh!!
nampak tu..
lobi perlepasan..
hahaha!!


ahad depan aku akan masuk lobi tu..
wahahah!!!




ha, kat sini pon ada butik2 tau..
kedai roti, 7eleven..
banyak lagi ar..
tapi tak snap picture..
hehe...


okay!!!
tu jer lah...


panjang giler entry..
hehe...


sebenarnya banyak lagi tempat aku tak snap2...


p/s : sesapa nak rasa cam nek flight..
jom lah turun TBS..
hahaha...



27 comments:

TiKa LEh said...

wah, cntiknya..msti brg2 kt situ mhal gak kan..hohoh

...love cokelatcake... said...

wehhh...
wa nk fly sane,..
bole ta?
lu amik wa la...=P

NadiRah said...

tika : tak tau lah..tak beli apa2 pon aritu...huhu

NadiRah said...

jijah: dtg ar..wa okay jer der..
aritu cakap nak dtg raya cina..
tahun depan ke der???huhu

...love cokelatcake... said...

wa mmg nk trun sane der..
tp ritu wa tlupe la der...
lu da bli awl2..tibe2 wa tade tiket lak nnti...lu sikalang ktne?

NadiRah said...

jijah : wa kat KL ar der..
kalau kat TM mana wa nak on9 der...huhu

...love cokelatcake... said...

oh..lupe lak lu dok dlm utan...kah3..
lu blik TM bila der..??
lu tiket balik sini bile der?

NadiRah said...

jijah: cait!!
tp xde org asli pulak..hehe
balik TM ari rabu malam.
balik JB ari ahad..
pukul 9 pagi...

...love cokelatcake... said...

ohhoo...
erm..krim slm sma ibu kamu yep..
lg pon nga domam ni..nk jln2 x lrt...hik3
x musim ujan ke kl?

AH7 said...

wah...dah mcm airport...dah lame dh xnaik bus...heheh~`

NadiRah said...

AH7 : yup..
macam airport..
terkejut mula2 smpai..hehe

NadiRah said...

jijah : sini hujan tak henti2 jugak...sojuk!!!

...love cokelatcake... said...

woo...sume tmpt la ni ujan...
umah abg din da bnjir...

NadiRah said...

jijah: umh nek mentua ko lah teruk kn???huhu

...love cokelatcake... said...

caitt...
teruk la..pras pinggang din..
kalo aku..lutut je kot..haha

NadiRah said...

jijah: hahahha!!!!
over dowh ko!!!
hak3

cik kumbang said...

wewwit...comey orgnya cik nadiRah nie...wink2~

NadiRah said...

cik kumbang : ehehe...
kocik jer..
tak tau biler nak bosar...huhu

SYAFIQAH / S said...

wah bestnya..nak singgah lah nanti :)

NadiRah said...

syafiqah: hehe..leh jadi kwsan pelancongan nih..hik3

IeDa_IsHiDa88 said...

wahhh... cantiknye terminal yg bru nie..

NadiRah said...

ieda : hehe..jom jalan2 sini..hik3

Wan Gerrard said...

owh terbaik, terminal baru kita ni..best2 ^_^

NadiRah said...

wan : tak sabar nak tunggu pudu raya pulak..hehehe

Aizuddin said...

best2...hehehe...nk dtg gk laa...

::blog anak jawer:: said...

thank cik nad sbb bg link tu...mmg best la...xsabo dah nk g sane...klu sesat pon...leh tnye kakitangan kat sane kan...klu cik nak xcited ngan abg kacak...AJ nak tnye akak cantik je...ooops...hehehe...:8)

NadiRah said...

AHAHA!!! tnyer kat akak2 comey tau..huk3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...