TabuNg derMa Anak YatiM

Jemput Baca! :)

Wednesday, December 29, 2010

TaPak TaNgaN BeRpeLuH ke bErLenDir??? (Hyperhidrosis)



hyppe!!!!!
sape2 kat sini tangan dy berpeluh..
atau berlendir..????
ahahhaha....

sian sape2 yang ada masalah ni...
tangan berlendir???
macam geli je kan3???
kih3...
nama tu bukan aku yang bagi...
tapi kawan2 aku yang bagi...
caitt!!!!
dorang cakap tangan aku berlendir weh...
adoiii!!!!

nama saintifik untuk penyakit ni adalah HYPERHIDROSIS..
wahhh!!!
glemer je rasa kan3???

aku pon ada masalah yang sama..
aku hyper peluh...
huhu...
tapi bahagian tangan je okay!!!!!!
yang lain xde...
upss...!
okay2...
kaki ada jugak...
tapi sikit2 je yer..
x over...

ha!!!!!
korang mesti nak cakap aku ada masalah bau kaki kan3???
mana ada ar!!!
aish...
ni nak marah ni..
tak caye tanye akak2 dan member2 aku..
hehehhe...

kalau dah banyak sangat peluh memang lah menimbulkan bau yang tak menyenangkan..
tapi Alhamdulillah..
nasib baik aku tak kritikal lagi..

ni aku nak cakap sikit kelebihan dan kekurangan orang2 yang ada masalah HYPERHIDROSIS ni..

*KEKURANGAN*

okay!!!
disebabkan aku pon ada masalah ini,..
so, memang ada masalah lah..





1st sekali..
tak selesa...
tapi bukan sentiasa x selesa kan...
kadang2 kalau aku kene buat aktiviti yang menggunakan tangan..
memang payah sikit..
macam main gayut2 dekat taman mainan tu kan...
hahhaha!!!!
eh3..
sekarang dah x main dah..
dulu..time kanak2..
hehehhe
memang licin lah jadinya..
pasal tangan berlendir kan...
hahhaha...



masalah kedua..
sukar nak melukis...
senang cite bahagian art payah lah sikit..
time sekolah dulu..
aku ada ambik subjek Engineering Drawing...
cam biasalah kan..
kene lukis2 pakai pensel lah kan...
disebabkan masalah ini..
habis comot momot lukisan aku nih...
dah x cun lah kan...
x kemas...
markah memang kene tolak je manjang...
lantak ar..
dari x siap keje kan...
hehehhe
bila masuk U, sem 1..
sekali lagi aku kene subjek yang sama..
so, untuk tidak menjejaskan mark assignment..
aku bawak sapu tangan hari2...
bila basah je, lap...
sem lepas gune AUTOCAD...
so, x perlu risau lagi...
hahahha..



Masalah 3 pulak..
sukar nak bersalaman...
ha!!!!
bukan aku tak bersopan yer...
kadang2 tangan kan basah...
nak salam pon rasa serba salah...
takut sebelah pihak lagi rasa geli...
urgghh!!!
payah2...
kadang2 kene lap dulu tangan kat baju, then baru salam...
adehhh!!!!


Masalah 4...
kene ejek...
hahahha...
part yang ni aku x kesah langsung...
ada jugak gurauan2 nakal cakap tangan aku berlendir..
aku sempoi jer...
x kisah..
unik kot...
kome ade???
hahhaha...

masalah 5..
sukar untuk nak bergesel...
aippp!!!!
think positive!!!
hahhaa..
bergesel???
cam dasyat je ek...
okay2...
susah nak beramah mesra..
hahhaa...
roomate aku nih..
Fathin dan Jijah...
kadang2 terpegang lah kan kulit mereka...
dengan kencang dan pantas...
mereka terus mengelap kulit yang terkena air berlebihan tersebut...
wahahhahah!!!!

dah lah tu..
asyik kekurangan jer...
kang banyak sangat kekurangan x best jugak...
huhuhu


okay!!!
kelebihan pulak!!!



kelebihan yang pertama...
SAYA ADA LOTION SEMULA JADI...
hahahhah!!!!
yer..
dengan ini..
tangan sentiasa lembut dan lembab..
wahahahah...
erk, lembut ke tangan aku???
kih3...
okay lah kan..
dari kome2 yang tangan kering je...
kan dah bazir duit..
beli lotion lagi..
mahal2 pulak tu..
huhuhu....



kelebihan kedua pulak...
boleh basuh tangan tanpa guna air paip...
wakakakka!!!!
lawak2...
biasa makan2 dekat McD ke kan...
tangan de sisa2 makanan...
just basuh je tangan dekat tangan sendiri..
hahhhaha!!!
erk...
tapi aku x penah buat ek..
hahha..
saje suka2 tu..
hehehe..



kelebihan ketiga yer...
dijadikan sebagai SENJATA..
senjata macam mana???
cmni..
kadang2 aku cari pasal dengan roomate aku...
and bila dy nak balas dendam dengan mencubit or apa2 jer..
aku akan dekatkan tangan aku dengan mana2 bahagian kulit dy...
wahhahah!!!!
dengan itu, dy x berani dekat....
hahaha!!!
lawok3!!!


kelebihan keempat...
keyboard laptop tidak akan berhabuk...
hahahha!!!
mcam sekarng..
aku duk taip2  nih...
keyboar aku jadi bersih...
sebab ada air semulajadi yang bersihkan dan kilatkan..
kah3...





p/s : untuk sape2 yang ada masalah macam ni..
rilek jer..
jangan rendah diri..
huhuhu...


6 comments:

Wan Gerrard said...

owh nice..Gerrard tak berpeluh kat tangan ^_^

NadiRah said...

hahaha...x best lah..
peluh2 baru ada lotion..kih3

mazni md said said...

kita pun sama mcm kamu..dokter ckp saya peghidap hyperhidrosis jugak.. manyak sedih tau.. asyik kena je masa sekolah

NadiRah said...

mazni: takpe2..leh wat rawatan..

mama comel said...

hehehe..ade2 je...

Nizam Ijam said...

kalau berpeluh ketiak mcm mana??hu2



Saya pakai domain baru dan nak buat bloglist jom join ramai2
Segmen Mudah-Jom Join Bloglist Nizam Ijam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...