TabuNg derMa Anak YatiM

Jemput Baca! :)

Tuesday, June 19, 2012

PEMILIK HAIWAN KESAYANGAN YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB



salam..
saya cikgu Kemahiran Hidup..
jadi saya mengajar elektif pertanian..
ada lah kena mengajar bab Haiwan Kesayangan..


memandangkan bab Haiwan Kesayangan telah mula diajar..
jadi ketua panitia teknik & vokasional mula membeli haiwan2 untuk pembelajaran...
antaranya kura-kura, ikan emas dan burung...


semalam, 18 jun 2012...
baru je beli 2 ekor burung..
hari ini, 19 jun 2012...
pada jam 7.30 pagi didapati seekor burung telah pergi meninggalkan kami...


lalu dikebumikan oleh seorang guru lelaki...
tinggallah seekor burung lagi...
tinggal keseorangan...


tepat jam 9.00 pagi...
saya lihat burung yang semalam begitu agresif..
hari ini mula pasif...
muka burung tu pucat...
lalu saya pon cakap pada rakan saya...
"tekanan darah dia rendah dah kot... macam mana ni??"
(main2 pulak..aishh!)





kami tak tau nak buat apa2...
hanya melihat burung tersebut dengan pandangan sayu...
nafas turun naik dengan laju...


saat2 terakhir burung ni kami berada disampingnya...
saat2 terakhir nyawa dicabutkan dari jasad burung ni...
dia menggelupur...
sayap burung terbuka2 tanda sakit..
ekor bergerak2 laju..
macam menggigil...
sadisnya...
lama2 tubuh yang menggigil terus kaku...


tepat jam 9.46 pagi..
bertarikh 19 Jun 2012..
perginya seekor lagi burung...







tak sampai sehari dah 2 ekor burung mati...
hurrmmm...
saya tak reti jaga haiwan!!!!





*alamak!
sebelum balik sekolah tadi lupa nak bagi makan ikan dengan kura-kura...
errrkk....
takpe kot...


5 comments:

zaujah until jannah said...

hahah comel nye awok. byk nye kene jaga.. alalala besh nye jd cikgu

Ecah Ecot said...

pembunuh..pembunuh...muahaha...ade sakit ke burung2 tu?mase beli org kedai brief x?ish2..kesian die...xpelaaa

saffiya_aleesya @ echa said...

mungkin cara jaga tak betul kot..sian burung t u dah mati..kena set time bg makan ikan n kura2 tu supaya tak lupa bagi makan..sian lapar nanti ;-)

saffiya_aleesya @ echa said...

salam kenal yer..saya singgah dan follow sini..jom jemput singgah ke blog saya

Scarlett O'Hara said...

Akak sekarang ni bela hamster hadiah hari guru.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...